Rusija upozorila Disney zbog kratkog filma s gej protagonistom

29.05.2021.

07:43

Autor: Hina/I.B.

Disney

Disney

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor upozorio je tvrtku Walt Disney Co da u toj zemlji ne smije prikazivati i promovirati kratki film "Out" čiji je glavni lik gej, jer je u Rusiji zabranjeno prikazivati sadržaj koji je ocijenjen štetnim za djecu.

Roskomnadzor je priopćio da je Disneyu uputio pismo u kojemu tu kompaniju upozorava da je protivno ruskom zakonu djecu izlagati sadržajima koji "niječu obiteljske vrijednosti i promiču netradicionalne seksualne odnose".

"Out" je u SAD-u izašao na kanalu Disney+ u svibnju prošle godine. Produkcija Disneya i Pixara, "Out" je sedmi film serijala SparkShorts i prvi kratki film obje tvrtke kojemu je glavni lik gej.

Disney nije odmah odgovorio na upit za komentar.

U Rusiji su istospolni odnosi legalni, ali zakon iz 2013. zabranjuje "širenje propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima" među mlađom populacijom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava taj su zakon osudile, ustvrdivši da je pridonio jačanju negativnog društvenog stava prema homoseksualnosti.

Jedan je ruski tužitelj u ponedjeljak zatražio zabranu Instagram reklama modne kuće Dolce&Gabbana koje prikazuju istospolne parove kako se ljube.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!