20:14 / 19.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Rusija upozorila na mine koje je Ukrajina postavila u Crnome moru

Luka u Crnom moru

Luka u Crnom moru

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Rusija je u subotu upozorila na mine koje su ukrajinske snage postavile u Crnome moru nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu, a koje bi mogle otplutati do Bospora ili čak do Sredozemnog mora.

- Nakon početka ruske specijalne vojne operacije 24. veljače, ukrajinske pomorske vojne snage postavile su minske barijere blizu luka Odese, Očakova, Černomorska i Južnija, objavila je ruska tajna služba (FSB) u priopćenju, tvrdeći da se radi o "zastarjelim" minama proizvedenim "u prvoj polovici 20. stoljeća".

FSB upozorava na to da su oluje utjecale na kidanje kabela koji povezuju mine sa sidrima.

- I na taj način, pod utjecajem vjetra i struja, mine slobodno plutaju zapadnim dijelom Crnog mora, stoji u priopćenju u kojemu se podsjeća na njihovo "nezadovoljavajuće tehničko stanje".

- Budući da na ovom području prevladavaju površinske struje koje se kreću u smjeru juga, "nije isključeno plutanje i pomicanje mina prema Bosporu, a zatim i prema morima Sredozemnog bazena", istaknuo je FSB u priopćenju.

Ruska Crnomorska flota izdala je u petak upozorenje o opasnosti od tih mina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!