Rusija uspješno lansirala još jednu hipersoničnu raketu

29.11.2021.

13:16

Autor: V.G./Hina/HRT

Raketa

Raketa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruska vojska je u ponedjeljak uspješno ispitala još jednu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon u prilikama utrke u takvoj vrsti oružja, koje Moskva ocjenjuje "nepobjedivim".

Vijest dolazi pošto je nedavno u američkim medijima objavljena informacija o tome da je Kina ljetos ispitala hipersoničnu raketu koja i sama može ispaliti projektil, što je tehnologija kojom još ne raspolažu ni Sjedinjene Države ni Rusija.

Ruska vojska je pak u priopćenju navela da je raketu Cirkon ispalila s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora, na Arktiku.

Lansiranje je "ocijenjeno uspješnim" jer je meta, udaljena više od 400 km, "pogođena", ističe se u priopćenju.

Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo obrane, vidi se svjetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

Cirkon je prvi put službeno lansiran u listopadu 2020., što je predsjednik Vladimir Putin nazvao "velikim događajem".

Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja, napose s fregate Admiral Gorškov i uronjene podmornice. Zadnje takvo pokusno lansiranje dogodilo se 18. studenog.

U prilikama napetosti sa zapadnim zemljama, posebno s SAD-om, Rusija je ovih godina zaredala s objavama o razvoju novog oružja koje je Putin ocijenio "nepobjedivim", poput Cirkona.

Potonji, maksimalnog dometa oko 1.000 km, trebao bi biti sastavni dio opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu postići brzinu mach 27 te mijenjati smjer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u prosincu 2019.

Rusija želi razviti i oružje koje se može koristiti u svemiru.

Tako je nedavno priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbjesnilo Zapad koji ju je optužio da je ugrozila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) prouzročivši veliku količinu otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!