Rusija uvodi obavezan liječnički pregled za strance

29.12.2021.

11:16

Autor: HRT/Hina/D.D.

Rusija uvodi obavezan otisak prsta za strance

Rusija uvodi obavezan otisak prsta za strance

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija od srijede za strance uvodi obavezan liječnički pregled i otiske prstiju, a nova su pravila već izazvala snažno protivljenje.

Prema zakonu, detaljan liječnički pregled će biti obvezan svaka tri mjeseca i uključivat će krvnu sliku, RTG ili CT snimke. Obveza stupa na snagu početkom sljedeće godine.


Svi stranci će se testirati na tuberkulozu, sifilis i HIV, a uzimat će se i otisci prstiju. Rezultati će se slati imigracijskim vlastima.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će tražiti "povoljne uvjete" za članove stranih medija i njihove obitelji. Pregledima će biti podvrgnuta i djeca od šest godina i starija.


Njemačko-ruska gospodarska komora (AHK) je upozorila da bi zbog novih pravila, ako ih se bude dosljedno primjenjivalo, rusko gospodarstvo moglo trpjeti posljedice.


Postoji bojazan, upozorava AHK, da veliki broj menadžera koji su važni Rusiji napusti zemlju. AHK traži od ruske vlade da ublaži pravila.


Onima koji se odbiju testirati prijeti oduzimanje dozvole za rad.


Ne zna se hoće li stranci koji budu pozitivnu na jednu od bolesti morati napustiti zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!