Rusija uzela najmanje 6000 ukrajinske djece na "preodgoj"

14.02.2023.

21:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Rusija uzela najmanje 6000 ukrajinske djece na "preodgoj"

Rusija uzela najmanje 6000 ukrajinske djece na "preodgoj"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha "politički preodgoj", navodi se u izvješću iza kojeg stoji SAD.

U izvješću se navodi da su istraživači Sveučilišta Yale identificirali najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio "sustavne mreže velikih razmjera" kojima upravlja Moskva od njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Među djecom su ona koja imaju roditelje ili jasno skrbništvo, ona koju Rusija smatrala siročadi, djeca koja su bila pod skrbništvom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je skrbništvo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se.

- Čini se da je primarna svrha kampova koje smo identificirali politički preodgoj, rekao je Nathaniel Raymond, jedan od istraživača, na konferenciji za novinare.

Neka su djeca provedena kroz sustav i posvojile su ih ruske obitelji ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvješću.

Najmlađe dijete zabilježeno u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi davali su i vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Raymond, dodajući da nisu pronađeni dokazi da su ta djeca poslije bila angažirana u borbi.

Reuters nije uspio odmah dobiti komentar od ruskih dužnosnika.

Izvješće je posljednje u nizu onih koje je izradilo Sveučilište Yale kao dio projekta koji podupire State Department u cilju analize kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje je navodno počinila Rusija.

Raymond je rekao da informacije podastrte u izvješću predstavljaju jasno kršenje Ženevske konvencije, sporazuma koji štiti civile u ratu.

Rekao je da bi to također mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tijekom rata u Ukrajini, budući da transfer djece u svrhu izmjene ili uklanjanja nacionalnog identiteta može biti sastavni čin zločina genocida.

- Ta se mreža proteže s jednog kraja Rusije na drugi, rekao je, dodajući kako se vjeruje da broj objekata u kojima se drže ukrajinska djeca daleko premašuje 43.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!