Rusija uzvraća Njemačkoj i protjeruje više od 20 diplomata

22.04.2023.

17:51

Autor: HRT/Hina/D.M.

Kremlj

Kremlj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je objavila u subotu da protjeruje njemačke diplomate u uzvratnoj mjeri iako Njemačka nije još potvrdila protjerivanja s njezine strane. 

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je, bez navođenja izvora, da Njemačka protjeruje više od 20 ruskih diplomata.

Dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su Berlin i Moskva bili u kontaktu glede svojih predstavništava posljednjih tjedana i da je dolazak zrakoplova ruske vlade u Berlin povezan s tim pitanjem.

Odnosi Rusije i Njemačke, nekoć najvećeg kupca ruske nafte i plina, raspali su se nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u veljači 2022., a Zapad odgovorio sankcijama Rusiji i slanjem oružja Ukrajini.

- Njemačke vlasti odlučile su se za još jedno masovno protjerivanje zaposlenika ruskih diplomatskih misija u Njemačkoj. Snažno osuđujemo ove akcije Berlina koji nastavlja demonstrativno uništavati cijelu lepezu rusko-njemačkih odnosa, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo nije navelo o koliko se diplomata radi, ali su poručili da su uzvratili "recipročno". Rečeno je da je njemački veleposlanik o tome obaviješten 5. travnja.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je primilo na znanje rusko priopćenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!