16:43 / 24.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Rusija uzvratila Beču izgonom austrijskog diplomata

Foto: via Reuters

Foto: via Reuters

Foto: - / REUTERS

Austrija nije navela razloge izgona ruskog diplomata, rekavši tek da "njegovo djelovanje nije bilo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim vezama".
Rusija je priopćila da protjeruje austrijskog diplomata, reagirajući na odluku Beča o izgonu ruskog diplomata, nakon informacija koje su se pojavile u austrijskim medijima, a govore o njegovoj umiješanosti u industrijsku špijunažu.

-
Polazeći od načela reciprociteta, diplomat austrijskog veleposlanstva u Rusiji proglašen je personom non grata, kao odgovor na odluku Beča, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

O ovoj ruskoj odluci obaviješten je austrijski veleposlanik koji je danas pozvan u ministarstvo gdje je Moskva "odlučno prosvjedovala" protiv "neutemeljenog" izgona ruskog diplomata.

Austrija nije navela razloge izgona ruskog diplomata, rekavši tek da "njegovo djelovanje nije bilo u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim vezama".

Austrijski tabloid Kronen Zeitung piše da Rus u diplomatskoj službi u Beču mora do 1. rujna napustiti zemlju zbog toga što se "godinama bavio gospodarskom špijunažom uz pomoć austrijskog državljanina u visokotehnološkoj kompaniji".
Po pisanju lista, ovo je "prvi put da je ruski diplomat proglašen nepoželjnim" u Austriji.

Rusko veleposlanstvo u Beču priopćilo je da je "zaprepašteno" odlukom koja je "štetna" za veze dviju zemalja.

U lipnju je umirovljeni pukovnik austrijske vojske proglašen krivim za špijunažu i osuđen na tri godine strogog zatvora. Bio je u kontaktu s ruskim časnikom za vezu, dodaje austrijsko pravosuđe.

U optužnici se navodi da je dvadeset pet godina prenosio Moskvi informacije o austrijskom oružanom sustavu i o organizacijskoj shemi oružanih snaga.

Austrija je neutralna zemlja koja je u prijateljskim vezama s Rusijom. Godine 2018. nije htjela protjerati ruske diplomate kao druge europske zemlje, kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!