17:54 / 12.04.2021.

Autor: Hina

Rusija: Veliki požar zahvatio povijesnu tvornicu u Sankt Peterburgu

Gori Manufaktura Nevski

Gori Manufaktura Nevski

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

 Veliki požar, u kojem je poginuo jedan vatrogasac, a dvojica su teško ozlijeđena, nastavio se širiti na području povijesne tvornice u Sankt Peterburgu, nekadašnjoj ruskoj carskoj prijestolnici. 

Okolnosti izbijanja požara još su nepoznate. Vatrogasci nastavljaju borbu s vatrom, koja se vidi iz povijesnog središta Sankt Peterburga i zahvaća više od 10.000 četvornih metara.

"Manufaktura Nevski", veliki kompleks od crvene opeke što ga je u XIX. stoljeću dao izgraditi engleski industrijalac, dugo je bila jedna od najvećih tekstilnih tvornica SSSR-a. Do danas je ostala djelomice kao industrijski pogon, jedan dio je napušten, a dijelom je iznajmljena kao trgovački prostor.

Jedan vatrogasac je poginuo pri gašenju, a dvojica su teško ozlijeđena, prenosi agencija France presse podatke ministarstva za hitne situacije.

Vatra je i dalje jaka i guta obližnja stabla, a u gašenju sudjeluje 350 vatrogasaca.

Rusko ministarstvo navelo je da je 40 ljudi evakuirano iz tvornice u jugoistočnom dijelu Sankt Peterburga. Istražni odbor pokrenuo je istragu zbog nemara koji je doveo do smrti.

Prema državnoj novinskoj agenciji TASS, tijekom inspekcije u veljači i ožujku utvrđene su brojne nepravilnosti, posebice nedostatak alarmnih sustava i automatskog gašenja.

Eksplozije i požari relativno su česti u Rusiji zbog zastarjele infrastrukture i nepoštovanja sigurnosnih normi.

U prosincu je 11 osoba smrtno stradalo u požaru u domu za starije osobe na području Urala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!