21:02 / 30.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Rusija zabranila ulazak za osmero dužnosnika iz zemalja Europske unije

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik / Kremlin via REUTERS

Rusija je u petak zabranila ulazak za osmero dužnosnika iz zemalja Europske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima, uključivo i za dvoje dužnosnika Europske komisije i Europskog parlamenta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su među dužnosnicima kojima je ulazak u Rusiju zabranjen i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.


Berlinski glavni tužitelj Joerg Raupach također je na popisu, što je odgovor na odluku EU-a iz ožujka kada je zabranjen ulazak u Uniju visokim ruskim dužnosnicima zbog njihove uloge u zatvaranju oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.


Rusija je još jednom kritizirala sankcije EU-a i optužila Bruxelles za proturusku histeriju.


- EU nastavlja politiku nelegitimnih jednostranih sankcija protiv ruskih građana i organizacija, kaže se u priopćenju ministarstva koje je citirala agencija Tass.


- Samo u ožujku 2021., šestero Rusa bili su predmet nezakonitih restrikcija EU-a. Ta praksa u suprotnosti je s poveljom UN-a i temeljnim normama međunarodnog prava. Uz to, zapadni mediji namjerno šire proturusku histeriju, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!