Rusija zabranjuje WWF, kaže da je ekološka skupina nepoželjna

21.06.2023.

23:01

Autor: T.D./HRT/Hina

Moskva

Moskva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je organizaciju za zaštitu okoliša Svjetski fond za prirodu (WWF) označila nepoželjnom i time je zabranila, navodi se u priopćenju Ureda ruskog glavnog tužitelja u srijedu.

U priopćenju stoji da WWF "pod izlikom zaštite okoliša" sabotira industrijski razvoj Arktika, iskopavanje sirovina u polarnoj zoni i razvoj Sjeveroistočnog prolaza duž ruske arktičke obale.

Ruska vlada prozvala je WWF "stranim agentom" u ožujku što je izazvalo međunarodno negodovanje te ju je optužila za miješanje u unutarnje poslove Rusije.

Organizacija isprva nije komentirala zabranu, ali je kasnije oštro kritizirala odluku ruskih vlasti i poručila da će poduzeti zakonske mjere.

WWF je podsjetio na svoja desetljeća rada na očuvanju divljine i okoliša u Rusiji, a predsjednik Vladimir Putin je prije samo tri godine javno pohvalio aktivnosti organizacije.

Putin je intenzivirao represiju nad djelovanjem civilnog društva od početka rata u Ukrajini, a broj nevladinih organizacija koje su na crnoj listi višestruko se povećao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!