09:02 / 22.03.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Rusija zaustavlja pregovore o mirovnom sporazumu s Japanom zbog sankcija

Kurilski otoci

Kurilski otoci

Foto: Izvor: / Shutterstock

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke gospodarske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

Rusija i Japan još nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

- "U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći "otvoreno neprijateljske stavove" Japana i pokušaje "nanošenja štete interesima naše zemlje.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši ju "nepravednom" i "potpuno neprihvatljivom".

Japan je prošlog tjedna najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!