18:42 / 13.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rusija zbog sankcija ne može koristiti oko 300 milijardi dolara financijskih rezervi

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

Rusija je u nedjelju potvrdila da zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu ne može pristupiti financijskim rezervama vrijednim 300 milijardi dolara.


- To je otprilike polovica svih rezervi koje smo imali, rekao je ministar financija Anton Siluanov za rusku državnu televiziju Rossiya-1.

- Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi.

Zbog zamrzavanja sredstava od strane SAD-a, Europske unije i drugih država, Rusija ima problema s ispunjavanjem određenih obveza i plaćanjem nekih dugova, objasnio je ministar.

Siluanov je rekao da se dio zlatnih i deviznih rezervi drži u kineskim juanima i da Zapad vrši pritisak na Peking da ograniči trgovinu s Moskvom.

Međutim, ministar je izrazio uvjerenje da će odnosi s Kinom biti održani, ali je ponovio da će se dugovi prema "neprijateljskim državama", poput SAD-a i zemalja EU, plaćati samo u rubljama.

Ruska blagajna još uvijek je relativno puna unatoč ratu i posljedičnim sankcijama zahvaljujući milijardama prihoda od prodaje plina, nafte i ugljena.

Ministar je obećao da će ruska država podržati banke koje je sankcionirao Zapad. Također je uvjeravao da ima dovoljno novca za održavanje proizvodnje osnovnih dobara.

- Središnja banka će osigurati potrebnu likvidnost financijskom sustavu, rekao je Siluanov, dodajući da će se posebna pozornost posvetiti cijenama hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!