Rusija želi zaustaviti djelovanje najstarije skupine za ljudska prava

20.12.2022.

17:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Moskva

Moskva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je tužbu za gašenje Moskovske helsinške skupine, jedne od najstarijih organizacija za ljudska prava u Rusiji, objavljeno je u utorak na web stranici moskovskog suda.

Skupina, koja objavljuje godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u Rusiji, također je u priopćenju izvijestila o pokrenutom zahtjevu za raspuštanjem i zabranom djelatnosti na teritoriju Rusije. 

Nije još poznato na temelju čega je vlasti žele ugasiti, ali novinski portal Novaya Gazeta objavio je da je taj potez rezultat nenajavljene provjere aktivnosti organizacije koju su naredili državni odvjetnici.

Prema priopćenju, nevladina organizacija je optužena da je provodila aktivnosti izvan Moskovske regije, kršeći svoj regionalni status, posebno da je slala promatrače na suđenja ili svoje članove na događaje u drugim dijelovima zemlje.

Zahtjev je podnesen u utorak i ispituje se, potvrdila je glasnogovornica moskovskog gradskog suda, koju je citirala novinska agencija Interfax.

Organizacija se 2012. odrekla stranog financiranja kako bi izbjegla etiketu "stranog agenta", prema zakonu koji otežava djelovanje organizacija koje primaju strana sredstva.

Moskovsku helsinšku skupinu osnovao je 1976. tim sovjetskih disidenata, znanstvenika i aktivista za ljudska prava, kako bi pratili pridržava li se Sovjetski Savez dogovora Istoka i Zapada o uvođenju razdoblja popuštanja napetosti. 

Od 1996. do svoje smrti 2018., poznata sovjetska i ruska braniteljica ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva desetljećima je predsjedala tom organizacijom u Rusiji. 

Postupak protiv Moskovske helsinške skupine podsjeća na onaj koji je prošle zime doveo do raspuštanja nevladine organizacije Memorijal, još jednog stupa obrane ljudskih prava i sjećanja na žrtve sovjetskih zločina.

Posljednjih mjeseci režim Vladimira Putina ubrzao je obračun sa svojim kritičarima, nakon ofenzive Kremlja u Ukrajini.

Vlasti su tako uvele zakon koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku objavu informacija o ruskoj vojsci koje se smatraju "lažnima". Većina oporbenih figura sada je u egzilu ili u zatvoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!