11:25 / 12.09.2018.

Autor: I.H./Hina

Rusija zna identitet osumnjičenih za napad na Skripala

-

-

Foto: - / -

Putin je rekao da ih je njegova vlada pronašla, da je riječ o civilima te kako se nada da će se uskoro pojaviti i ispričati svoju priču.

Dvojica osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri su civili i nisu kriminalci, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin dodavši da Rusija zna njihov pravi identitet.

Britanske vlasti identificirale su dvojicu muškaraca za koje vjeruju da su odgovorni za napad nervnim otrovom kao Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, navodeći da se radi o časnicima ruske vojne obavještajne službe.

Govoreći na gospodarskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da ih je njegova vlada pronašla, da je riječ o civilima te kako se nada da će se uskoro pojaviti i ispričati svoju priču.

Sergej (66) i Julija (33) Skripal otrovani su u Salisburyju u ožujku. Naravno da smo provjerili tko su ti ljudi. Znamo tko su oni, pronašli smo ih, rekao je Putin u Vladivostoku. Nadam se da će se pojaviti i sve ispričati. To bi bilo najbolje za sve. Tu nema ništa posebno, ništa kriminalno, uvjeravam vas. Uskoro ćemo vidjeti, ustvrdio je.

Britanski tužitelji optužili su prošli tjedan dvojicu Rusa za zavjeru s ciljem ubojstva Skripala i njegove kćeri. Izdan je europski uhidbeni nalog i policija je objavila njihove fotografije. Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje jer ruski ustav ne dopušta izručenje svojih građana, rekla je prošli tjedan Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva.

Skripal, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kći Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju u Engleskoj 4. ožujka.

Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao novičok - smrtonosnu skupinu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina. Rusija je više puta zanijekala bilo kakvu umiješanost u taj napad.
Neil Basu, šef britanske protuterorističke službe, rekao je da dvojica osumnjičenih u dobi od oko 40 godina putuju pod lažnim imenima, ali da imaju originalne ruske putovnice.

Prema njegovim riječima, tragovi kontaminacije novičokom otkriveni su u hotelskoj sobi u Londonu u kojoj su odsjeli. Izjavio je da su ti muškarci doputovali u Britaniju 2. ožujka i napustili zemlju dva dana poslije 4. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!