Ruska plaćenička skupina Wagner više ne regrutira zatvorenike

09.02.2023.

08:21

Autor: HRT/D.M./Hina

Pogreb pripadnika Wagner grupe u Sank Petersburgu

Pogreb pripadnika Wagner grupe u Sank Petersburgu

Foto: Igor Russak / Reuters

Ruska plaćenička skupina Wagner prestala je regrutirati zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je u četvrtak osnivač Wagnera Evgenij Prigožin.

- Regrutiranje zatvorenika od strane privatne vojne tvrtke Wagner potpuno je prestalo. Mi ispunjavamo sve svoje obveze prema onima koji sada rade za nas, rekao je Evgenij Prigožin u odgovoru na zahtjev ruskog medija za komentar objavljen na društvenim mrežama. 

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

U prosincu je Reuters izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner imao 40.000 zatvoreničkih boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini veliku većinu osoblja te skupine u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!