14:31 / 08.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ruska središnja banka podupire gospodarstvo nižim troškovima zaduživanja

Ruska središnja banka

Ruska središnja banka

Foto: Maxim Shemetov/File Photo / REUTERS

Ruska središnja banka neočekivano je u petak snizila ključne kamatne stope kako bi poduprla gospodarstvo, uzdrmano sankcijama zapadnih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na izvanrednoj sjednici odbor direktora središnje banke snizio je ključne kamatne stope s 20 na 17 posto.

U veljači središnja banka podigla je ključne kamatne stope s 9,5 na 20 posto kako bi poduprla financijsku stabilnost i spriječila nekontrolirano jačanje inflacije.

Današnju odluku obrazložili su promjenom u ravnoteži rizika, signaliziravši da je pad gospodarske aktivnosti prevagnuo nad rizicima po financijsku stabilnost i ubrzanim rastom cijena.

Vanjski uvjeti za gospodarstvo još su izazovni i znatno ograničavaju ekonomsku aktivnost, stoji u priopćenju sa sjednice.

Iako će inflacija prema raspoloživim pokazateljima nastaviti jačati zbog efekta poredbene osnovice, najnoviji tjedni podaci naznačuju zamjetno usporavanje rasta (cijena), dodaje se.

Iz središnje banke poručuju i da bi na idućim sjednicama mogli dodatno sniziti kamatne stope.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) provizorno procjenjuje da će rusko gospodarstvo ove godine pasti 10 posto zbog teških posljedica sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Rubalj je nakon objave odluke tek blago oslabio prema dolaru, kliznuvši na 75,80 rubalja za dolar.

Prema euru ruska je valuta bila u plusu 0,6 posto i zajedničkom europskom valutom trgovalo se po 80 eura.

Ruska valuta vratila se na razine iz razdoblja prije ruskog napada na Ukrajinu, poduprta uredbom koja izvoznicima nalaže konverziju dolarskih i eurskih prihoda u rublje, objašnjava Reuters.

Potražnju za devizama istodobno ograničavaju mjere poput zabrane kupnje dolara i eura u gotovini i provizije od 12 posto na kupnju deviza online i putem banaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!