18:14 / 26.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Ruska vojska dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini

Ruska vojska dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini

Ruska vojska dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / REUTERS

Ruska vojska je dobila naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini, unatoč sve snažnijim međunarodnim kritikama, tvrdeći da je Kijev odbio pregovore.

- Danas su sve postrojbe dobile zapovijed da prošire ofenzive u svim smjerovima, u skladu s planom o napadima, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov te dodao da su proruski separatisti na istoku Ukrajine, uz potporu ruske vojske, prijavili vojne "uspjehe"

Kazao je i da su ukrajinski brodovi napali ruske ratne brodove u Crnome moru, dodavši kako je "vrlo vjerojatno" da su ih "navodile" američke bespilotne letjelice.

Njegove tvrdnje nije bilo moguće odmah provjeriti iz neovisnih izvora, kaže agencija AFP.

Trećega dana ruske invazije na Ukrajinu borbe se vode u glavnome gradu Kijevu i ostalim gradovima te prozapadno orijentirane istočnoeuropske zemlje.

Rusija je Ukrajinu napala preko Bjelorusije na sjeveru, preko anektiranog Krima na jugu i s ruskog teritorija na sjeveroistoku i na istoku.

Ukrajinske vlasti u subotu su priopćile da je od početka ruske invazije ubijeno najmanje 198 civila te da je pojačano bombardiranje na Kijev i na ostale ukrajinske gradove, poput Harkiva na istoku zemlje.

Konašenkov je ponovio da ruska vojska ne napada stambene četvrti, no AFP-ovi novinari potvrdili su da su vidjeli više stambenih zgrada i domova oštećenih u napadima diljem zemlje.

Optužio je ukrajinske vlasti da u sukob "uključuju" i civilno stanovništvo, dijeleći im oružje na nekontroliran način te je dodao da će takvi potezi "neminovno rezultirati nezgodama i ljudskim gubicima".

Ruski napad na Ukrajinu osudile su gotovo sve zemlje svijeta, a Zapad je uveo ekonomske sankcije Moskvi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!