Rat bijesni, Rusija zauzela petinu Ukrajine, a Putin održava privid normalnosti

02.06.2022.

08:29

Autor: HRT/Hina

Proruske snage u regiji Luhansk

Proruske snage u regiji Luhansk

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruske snage trenutačno zauzimaju oko 20% teritorija Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, priznajući da njegova zemlja dnevno bilježi između 60 i 100 poginulih, te 500 ranjenih. U ključnom gradu u Luhanskoj oblasti, Sjeverodonecku, bjesne ulične borbe. Istodobno, guverner Donecke oblasti poručuje da ruske snage pokušavaju zauzeti i gradove koji su ključni za razvoj rata u Donbasu, Kramatorsk i Slovjansk. SAD je potvrdio slanje nove pošiljke oružja Ukrajini, vrijedne 700 milijuna eura.


Ruska operacija u Sjevernodonecku na istoku Ukrajine napreduje u četvrtak gdje ruska vojska konsolidira položaje, dok su ukrajinske snage ostvarile pomake na jugu zemlje, prenose svjetske agencije ističući da su zapadne najave daljnje vojne pomoći Kijevu izazvale prijetnje Kremlja. Pobjeda u Sjevernodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luhanska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa. Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Luhansk, jednu od dvije provincije u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista.

Da bi moglo doći do poskupljenja i destabilizacije svjetskih energetskih tržišta upozorava i Moskva. Ruske vlasti odluku Europske unije o prekidu uvoza ruske nafte nazvale su autodestruktivnom. Europska unija dogovorila je šesti paket sankcija, udovoljivši pritom i zahtjevu Mađarske. Dobra je vijest da su veliki proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom, najavili povećanje proizvodnje.

Šesti paket sankcija Rusiji napokon je usuglašen, i to do posljednjeg detalja. Njime je obuhvaćen djelomični embargo na rusku naftu i isključivanje Sberbanka iz sustava SWIFT. Proširena je i lista sankcioniranih osoba na kojoj se trebao naći patrijarh Kiril, ali koji je na inzistiranje Mađarske izostavljen iz teksta šestog paketa. 

Istodobno, Rusi na bojištu ne posustaju. Kontroliraju već 70% Sjeverodonecka. Dio preostalih mještana, uglavnom starijeg stanovništva, u razgovoru s europskim novinarima otvoreno izražava proruska stajališta.


Pregled najnovijih događaja u Ukrajini pogledajte u prilogu Tamare Marković:

video thumb

Događaji u Ukrajini iz minute u minutu:

Putin se trudi održati privid normalnosti dok rat i dalje bjesni

Švedska će u Ukrajinu uputiti veću vojnu pomoć, uključujući protubrodske rakete

Rusija neće zatvoriti "prozor u Europu" cara Petra, kaže Kremlj

Guverner Donecka: Rusija pokušava zauzeti ključne gradove regije

Rusi prijete Europi?

Zelenski: Nogometna pobjeda radost vojnicima

Novo izvješće britanskih obavještajaca

Ulične borbe u Sjeverdonecku

Ukrajinske snage vratile dvadesetak sela u Hersonu

"Sjevernodoneck će uskoro biti zauzet"

Nobelova medalja za mir na dražbi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!