19:14 / 16.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Ruske bombe pogodile kazalište u Mariupolju, služilo je kao sklonište

Razoreno kazalište u Mariupolju

Razoreno kazalište u Mariupolju

Foto: @DmytroKuleba / Twitter

Ruske snage bombardirale su u srijedu kazalište u kojem su sklonište od napada potražili civili u Mariupolju, opkoljenom lučkom gradu jugoistočne Ukrajine, objavilo je gradsko vijeće. Broj žrtava nije poznat, navodi gradsko vijeće.

Agencija Reuters nije mogla neovisno provjeriti tu informaciju. Rusija odbacuje optužbe da su mete njezinih napada civili.

Zamjenik mariupoljskoga gradonačelnika Serhij Orlov rekao je za BBC da su ruske snage bombardirale kazalište u kojem je sklonište našlo između 1000 i 1200 civila.

Ruske snage opkoljavaju Mariupolj tjednima i procjenjuje se da je u gradu blokirano oko 300.000 njegovih stanovnika koji su danima bez pitke vode, bez struje i plina po hladnoći. Pri kraju su zalihe hrane i lijekova, a Rusija nije dopustila ulazak humanitarnog konvoja s pomoći opkoljenom stanovništvu.

Grad je pod neprestanim napadima ruskih oružanih snaga od početka rata 24. veljače i čitave su četvrti sravnjene sa zemljom. Prošlog tjedna u napadu na dječju bolnicu i rodilište pet je osoba poginulo.

Orlov je rekao da je Rusija napala konvoj civila koji je izlazio iz Mariupolja na putu do grada Zaporižje, pri čemu je ranjeno pet civila, među kojima jedno dijete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!