Ruske snage nastavile bombardirati čeličanu Azovstalj

03.05.2022.

12:31

Autor: Miro Aščić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Rusi bombardiraju čeličanu Azavstalj

Rusi bombardiraju čeličanu Azavstalj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Nakon što je jučer prekinuta evakuacija civila iz čeličane Azovstalj, ruske snage nastavile su bombardirati industrijsko postrojenje gdje su se utvrdili preostali ukrajinski borci iz Mariupolja. Gradonačelnik kaže da je u njemu još više od 200 civila. 

- Bila sam zabrinuta zbog obitelji, unuka. Srećom, sada su uz mene. Ostat ću traumatizirana i sanjati bombardiranje, govori Nina Aleksandrovna, evakuirana stanovnica Mariupolja.

Predsjednik Zelenski za danas je najavio nastavak evakuacije civila. Vjeruje se da je u gigantskom industrijskom kompleksu u vlasništvu najbogatijeg ukrajinskog tajkuna Rinata Ahmetova oko 2 tisuće boraca.

- Postoji pet vrlo sigurnih skloništa koja su, prema tadašnjim sovjetskim standardima, mogla izdržati izravni nuklearni napad, rekao je Enver Ckitišvili, direktor Azovstalja.

- Želio bih naglasiti da evakuacija uključuje civile, ali ne i ukrajinske branitelje, među kojima ima teško ranjenih, a njihovi životi ne bi trebali biti prepušteni ruskoj vojsci, naglašava Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Teške borbe i dalje se vode za Donbas. Ukrajinskoj vojsci isplatilo se osmogodišnje ukopavanje, stotine kilometara rovova duž linije razdvajanja i brojne zemunice koje mogu izdržati granatiranje najrazornijim oružjem. Zato ukrajinska vojska odolijeva žestokim ruskim napadima u Donbasu. 

- Pucaju svime što imaju. Svaki dan su avioni u zraku. Hvala Bogu, nisu nas pogodili, samo su preletjeli, govori Andrij, ukrajinski vojnik.

Borbe se i dalje vode za grad Popasnu u Doneckoj oblasti koji brani elitna 128. brigada ukrajinske vojske. Ruske snage zauzele su pola grada, ali ukrajinski položaji utvrđeni su do te mjere da već tjednima ne uspijevaju probiti liniju obrane. Zato su ruske snage uspješnije sa sjevera gdje odsijecaju ukrajinsku vojsku u gradu Limanu, iznimno važnom željezničkom čvorištu. 

- Ukrajinske oružane snage herojski odbijaju pokušaje okupatora da napreduju. Harkivski smjer, Donbas, jug zemlje - situacija je posvuda i dalje veoma teška, naglašava Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Rusi su objavili da su srušili tri ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar, a Ukrajinci da su upravo iz njih pogodili dva ruska jurišna čamca kod Zmijskog otoka u Crnom moru. Ruske snage opet su raketirale most preko Dnjestra kod Odese kako bi spriječile dostavu zapadnog oružja iz Rumunjske. Kažu da su uništili hangare sa zapadnim oružjem u Odesi, a Ukrajina da su pogodili stambenu zgradu.

Sjedinjene Države najavile su da će Ukrajini poslati još 5 tisuća lakih protuoklopnih sustava Javelin, a London još 300 milijuna funti vojne pomoći. SAD tvrdi da bi Rusija mogla anektirati dijelove Ukrajine. 

- Kao što je osmislila ove paradržave, Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, sada vjerujemo da Rusija možda pokušava organizirati Narodnu Republiku Herson. Vjerujemo da će Rusija pokušati pripojiti Narodnu Republiku Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk, istaknuo je Michael Carpenter, stalni predstavnik SAD-a pri OESS-u.

Europska unija predložit će novi, 6. paket sankcija Rusiji koji bi mogao uključivati i embargo na uvoz nafte. Slovačka je najavila da će tražiti izuzimanje, a Mađarska je poručila kako neće uvoditi sankcije na rusku naftu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!