Na Nikopolj ispaljeno 40 projektila, u Hersonu odjekuju eksplozije

05.11.2022.

19:45

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Sukobi na području Bakhmuta

Sukobi na području Bakhmuta

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Ruski projektili i danas padaju na ukrajinske gradove. Najviše - njih 40 ispaljeno je na grad Nikopolj. Eksplozije odjekuju i Hersonom, gdje situacija postaje sve napetija. Dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za planiranje napada, iz grada se evakuiraju tisuće civila u iščekivanju bitke koja bi mogla odrediti daljnji tijek rata. Iako je prvotno negirao umiješanost u rat u Ukrajini, Iran je prvi put priznao da je Rusiji slao bespilotne letjelice.

Iako informacije s bojišta proteklih tjedana stižu na kapaljku, situacija u Hersonu se komplicira. Rusi pojačavaju svoje snage na bojišnici, a civile pozivaju na evakuaciju.

- Ukrajinski nacisti pokušavaju pomaknuti crtu obrane, ali zasad neuspješno. Evakuacija stanovnika grada Hersona nastavlja se. Svakodnevno evakuiramo velik broj ljudi, ali u gradu još ima državljana Ruske Federacije, kazao je Kiril Stremousov, proruski zamjenik čelnika Hersonske oblasti.

Masovni pozivi na evakuaciju za Kijev su samo ruska propagandna varka jer u ovoj fazi rata tajnovitost je ključna. Ukrajinska strana maksimalno čuva informacije o kretanju svoje vojske, osobito u Hersonskoj oblasti. No posebnu pozornost privukla je izjava Rusa o potencijalnom povlačenju s desne obale rijeke Dnjepar. Napuštanje tog važnog uporišta značilo bi da Rusija odustaje od velikih ambicija daljnjeg proboja na zapad. Ta neobična najava o povlačenju mogla bi biti samo zamka. Kijev ističe da je u proteklom danu ubijeno 600 ruskih vojnika.

- Najžešće borbe vode su u Donbasu - točnije kod gradova Bahmut i Soledar. Mi držimo svoje položaje. Rusija je izgubila toliko ljudi i potrošila streljiva koliko valjda nije u dva čečenska rata zajedno, izjavio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Prema CNN-u, u Ukrajini je isključeno više od 1000 vojnih satelita. Zemlja strahuje da bi mogla izgubiti i pristup Starlinku, internetskoj usluzi Elona Muska. Dok su stotine tisuća domova i dalje u mraku, Teheran je napokon priznao ono što svi znaju. Iranski dronovi upotrijebljeni su u napadima na ukrajinske gradove. Kažu da Rusiji jesu dali dronove, ali prije nego što je napala Ukrajinu u veljači.

- Izjave Zapada o slanju iranskih projektila Rusiji lažne su, ali dio o bespilotnim letjelicama istinit je. Dali smo Rusiji ograničen broj dronova i to mjesecima prije rata u Ukrajini. Tražili smo od ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova da nam dostavi sve dokaze o upotrebi iranskih dronova u Ukrajini, kazao je Hossein Amirabdollahian, iranski ministar vanjskih poslova.

Jedan od ključnih medijatora u ratu, turski predsjednik Recep Ergodan, ponovno uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO. Na sastanku s glavnim tajnikom alijanse Jensom Stoltenbergom, Erdogan je još jednom optužio dvije nordijske zemlje za pružanje utočišta kurdskim militantima. Poručuje da će potezi Finske i Švedske odrediti koliko će one brzo ući u NATO.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!