Ruske snage pokrenule ofenzivu u Donjecku, Bahmut i Avdivka na udaru

05.08.2022.

12:41

Autor: HRT/D.M./Hina

Ruska vojska

Ruska vojska

Foto: Pavel Klimov / Reuters

Ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, priopćio je ukrajinski glavni stožer u izvješću u petak ujutro.

- Neprijatelj provodi ofenzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka. Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka, navodi se u izvješću.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živjelo više od pola milijuna ljudi. To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

U izvješću glavnog stožera navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka. Izvješće se nije moglo neovisno potvrditi, ali je u skladu s prijašnjim izvješćima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke stanke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!