Ruske snage zauzele nekoliko gradova, ofenziva na Mariupolj nastavljena

20:23 / 05.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Ruske snage provode široku ofenzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, poručilo je rusko ministarstvo obrane u subotu, dodajući da se nastavila i ofenziva na Mariupolj.

Ministarstvo obrane koje navodi agencija Interfax reklo je da su srušena četiri ukrajinska borbena zrakoplova Su-27 u zračnim borbama u blizini Žitomira, oko 100 kilometara zapadno od Kijeva.

Novinska agencija TASS je objavila da su ruske snage od početka sukoba s Ukrajinom 24. veljače uništile 69 zrakoplova na tlu i 21 u zraku.

- Ruska vojska nastavila je u subotu i ofenzivu na dva grada nakon odgode evakuacije civila, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

"Zbog oklijevanja ukrajinske strane da utječe na nacionaliste ili da produlji prekid vatre, ofenzivne operacije nastavile su se od 18 sati po moskovskom vremenu", rekao je u video poruci.

Rusija je ranije najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora za evakuacija civila iz Mariupolja i susjednog grada Volnovahe.

"Nijedan civil nije mogao napustiti Mariupolj ni Volnovahu kroz najavljene sigurne prolaze. Stanovništvo tih gradova drže nacionalističke formacije kao ljudski štit", dodalo je ministarstvo.

Također je objavilo da su "nacionalističke postrojbe" iskoristile prekid vatre da se "pregrupiraju i ojačaju položaje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!