Ruski časnik osuđen na 6,5 godina za dezerterstvo, protivio se invaziji

24.03.2023.

10:34

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alex Babenko / Reuters

Ruski sigurnosni dužnosnik koji je pobjegao iz zemlje jer se protivi invaziji na Ukrajinu osuđen je na šest i pol godina strogo čuvanog zatvora, objavio je u petak informativni portal Taiga.info.

Časnik Savezne sigurnosne službe (FSB) Mihajl Žilin, 36, pobjegao je u Kazahstan prošle godine kada je Rusija objavila kampanju novačenja, ilegalno prešavši granicu kroz šumu dok su se njegova žena i djeca vozili kroz kontrolni punkt.

Žilin je tražio izbjeglički status u bivšoj sovjetskoj republici, ali mu je zahtjev odbijen i tamošnje vlasti spriječile su ga da ode u Armeniju.

Kazahstan ga je izručio Rusiji potkraj prošle godine, što je dovelo do rijetke presude za dezerterstvo.

Kako javlja Taiga.info, sud u gradu Barnaulu proglasio je Žilina, koji je radio na komunikacijama u sigurnosnoj ustanovi u Sibiru, krivim za dezerterstvo i ilegalni prelazak granice te mu je, uz zatvorsku kaznu, oduzeo i časnički čin.

Sudski službenik Barnaula u telefonskom razgovoru za Reuters potvrdio je da je Žilin osuđen, ali je odbio dati dodatne informacije.

Stotine tisuća Rusa pobjegle su iz svoje zemlje zbog prošlogodišnje mobilizacije, a mnogi od njih preselili su se u Kazahstan, koji s Rusijom dijeli najdužu kopnenu granicu.

No za razliku od njih, Žilin je imao pristup informacijama koje su se smatrale tajnima zbog njegova rada u agenciji odgovornoj za sigurnost predsjednika Vladimira Putina i Moskva ga je željela vratiti, rekla je Reutersu prošle godine njegova obitelj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!