Ruski disident Navaljni premješten u samicu unatoč bolesti

12.04.2023.

11:10

Autor: HRT/Hina/DPA

Alexei Navalny

Alexei Navalny

Foto: rosfoto.ru / Shutterstock

Zatočeni ruski disident Aleksej Navaljni ponovno je premješten u samicu unatoč tomu što se njegov odvjetnik žalio upozorivši na ozbiljne zdravstvene probleme Navaljnog, javlja agencija Dpa.

Najnoviji potez dogodio se nakon što je prošlog petka pušten iz samice. U ponedjeljak je onamo vraćen na još 15 dana, objavio je njegov tim na kanalu Telegram.

Također, Navaljni se suočava s daljnjim uznemiravanjem zatvorskih vlasti.

Sada je njegov dnevni boravak u uskom zatvorskom dvorištu pomaknut na 7 sati ujutro. "Ovo je važno jer, ako imate sreće, možete stajati na suncu u vrijeme šetnje tijekom dana", istaknuo je njegov tim u izvješću upozoravajući na loš tretman zatvorskih vlasti.

Usto navode da se suočava s novim ograničenjima u kupnji hrane i pisanju pisama.

Navaljni vraćanje u izolaciju smatra kaznom za svoju istragu o korupciji unutar zatvorskih vlasti. Fond za borbu protiv korupcije (FBK), koji vodi Navaljni, prije je objavio članak o preskupim namirnicama koje se mogu kupiti u ruskim zatvorima.

Nova ograničenja pogodila su Navaljnog jer pati od sve većih zdravstvenih problema, navodi njegov tim. Odvjetnik Vadim Kobsev rekao je da je disident izgubio osam kilograma u dva tjedna tijekom posljednjeg boravka u izolaciji te da su vlasti morale pozvati hitnu pomoć. Prema njegovim riječima, Navaljni se ne liječi zbog zdravstvenih problema jer je zatvorska uprava odbila primiti lijekove koje je dobio.

Više od dvije godine disident je držan u posebno teškim zatvorskim uvjetima u kaznenom logoru.

Ruski sud osudio ga je zbog navodne prijevare, ali Navaljnog mnogi smatraju političkim zatvorenikom Putinova režima. U svijetu je on najpoznatiji ruski oporbenjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!