13:52 / 21.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Ruski dužnosnici: Opasna odluka SAD-a o povlačenju iz sporazuma o razoružanju

Screenshot twitter @mfa_russia

Screenshot twitter @mfa_russia

Foto: - / -

Visoki dužnosnici u Moskvi kritizirali su američku odluku da se jednostrano povuče iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom koji zabranjuje širok raspon nuklearnog oružja, prozvavši to opasnim samostalnim činom.
Visoki dužnosnici u Moskvi kritizirali su američku odluku da se jednostrano povuče iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom koji zabranjuje širok raspon nuklearnog oružja, prozvavši to opasnim samostalnim činom. 

Ovo bi bio vrlo opasan korak, istaknuo je zamjenik ministra Sergej Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS. 

Nesposobnost i nevoljkost da s nama postignu dogovor na razumnim temeljima tjera neke sile u Washingtonu da ohrabruju vodstvo države u donošenju odluke o službenom povlačenju, dodao je Rjabkov i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj čin. 

Američki predsjednik Donald Trump jučer je rekao da će povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov. 

Ruski diplomat Konstantin Kosačev poručio je danas kako bi unilateralno povlačenje poništilo sve težnje razoružanju. Čovječanstvu prijeti totalni kaos na području nuklearnog naoružanja, kazao je ruski diplomat.

Leonid Sluzki, čelnik odbora za vanjske poslove ruskog parlamenta, naglasio je kako za Trumpove tvrdnje da Rusija godinama krši taj sporazum ne postoje dokazi. Time samo želi opravdati svoje odluke, kazao je Sluzki. 

Izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova je kazao da SAD već dugo godina želi poduzeti taj korak te da je namjerno i postupno podrivao temelj ugovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!