Rogozin prijeti Crnoj Gori, Bugarskoj i Sj. Makedoniji balističkim raketama

16:26 / 06.06.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Kremlj je objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

- Znate li što je dobar 'Sarmat'? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letenje, napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

Posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Kremlj je objavio da potez triju istočnoeuropskih zemalja smatra "neprijateljskom akcijom", no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a.

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku.

- Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti - rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!