Ruski FSB objavio da je sedam ukrajinskih agenata uhićeno na Krimu

03.05.2023.

11:00

Autor: HRT/D.M./Hina

Moskva

Moskva

Foto: arhiva / Pixabay

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) priopćila je da je uhitila sedam osoba povezanih s ukrajinskom obavještajnom službom i optužila ih za planiranje "niza visokoprofilnih sabotaža i terorističkih postupaka'' na Krimu koji je Rusija anektirala.

FSB je u priopćenju rekao da je skupina planirala napade na dužnosnike postavljene u Rusiji, uključujući lokalnog guvernera Sergeja Aksjonova. Tvrde da su zaplijenili eksplozive identične onima koji su korišteni za napad na željeznice na poluotoku u veljači.

Aksjonov je u izjavi rekao da ista skupina stoji iza oba navodna incidenta. Rekao je, bez pružanja dokaza, da nema sumnje da iza njih stoji ukrajinska vlada. 

Rusija je preotela Krim od Ukrajine 2014. i iskoristila ga kao jedno od polazišnih točki za invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Dodatno su u srijedu ruske službe za hitne slučajeve okrivile pad drona za veliki požar u skladištu goriva na poluotoku Taman, koji graniči s Krimom preko Kerčkog tjesnaca.

Skladište goriva zapalilo se u noći na srijedu u selu Volna, a nema vijesti o poginulima ili ranjenima, niti prijetnji za stanovnike, objavili su službeni izvori. Po izvoru iz službi sigurnosti, kojeg navodi TASS, požar je uzrokovao "pad drona".

Posljednjih dana Rusija i Krim mete su serije napada za koje odgovornost nije preuzeo Kijev, koji je ipak nedavno rekao da se pripreme za vojnu ofenzivu približavaju kraju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!