08:06 / 23.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ruski i američki vojni čelnici šest sati razgovarali u Finskoj

Helsinki

Helsinki

Foto: Tapio Haaja / Pixabay

Najviši vojni dužnosnici Sjedinjenih Država i Rusije održali su u srijedu u Helsinkiju razgovore koji su trajali šest sati, a to je bio njihov prvi izravni susret od 2019. u trenutku kada se obje države prilagođavaju povlačenju SAD-a iz Afganistana i dolasku talibana na vlast.

General Mark Milley, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, i Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske, obično ne otkrivaju pojedinosti svojih razgovora te su izjave obje strane bile izrazito šture.

U priopćenju vojske SAD-a, u kojoj je navedena dužina ali ne i preciznije točke razgovora, kaže se da su se razgovori vodili o "smanjenju rizika" i operativnoj koordinaciji kako bi se otklonila opasnost od incidenata između strana.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su razgovori bili posvećeni smanjenju rizika.

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima. Još se ne znaju idući koraci Washingtona i Moskve u Afganistanu.

Vojske SAD-a je pod pritiskom Kongresa da osnaži protuterorističku strategiju kako bi odgovorila na opasnsti iz Afganistana nakon američkog povlačenja i dolaska talbana na vlast u kolovozu.

Administracija predsjednika Joea Bidena je rekla da će oslanjati na operacije s udaljenosti, primjerice iz vojnih baza u drugim zemljama regije, za napade na skupine poput al Kaide i Islamske države u Afganistanu.

No bez vojske na terenu, nije jasno kolika je sposobnost SAD-a da detektira i zaustavi planove terorista. Nakon 20 godina rata američki vojni dužnosnici nemaju jasnu sliku o talibanima i upozoravaju na njihove veze s al Kaidom.

Ruski predsjedik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba surađivati s talibanskom vladom te da bi svjetske sile trebale odmrznuti sredstva koje Afganistan ima u drugim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!