14:53 / 23.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Ruski i kineski bojni brodovi prvi put zajedno patrolirali Pacifikom

Ruski i kineski bojni brodovi po prvi puta zajedno patrolirali Pacifikom

Ruski i kineski bojni brodovi po prvi puta zajedno patrolirali Pacifikom

Foto: Rusko ministarstvo obrane / REUTERS

Ruski i kineski bojni brodovi prvi su put zajedno patrolirali zapadnim dijelom Tihog oceana, i to od 17. do 23. listopada, priopćilo je u subotu rusko ministarstvo obrane.

Moskva i Peking prije ovoga mjeseca održali su vojnu vježbu u Japanskome moru, a posljednjih godina poboljšali su vojne i diplomatske veze, uz istodobno zahladnjenje odnosa sa Zapadom.

Pomorske manevre pomno je pratio Tokio, koji je ovaj tjedan rekao da je skupina od 10 kineskih i ruskih brodova plovila kroz tjesnac Tsugaru, koji najveći japanski otok Honshu razdvaja od Hokkaida.

"Skupina brodova prošla je kroz tjesnac Tsugaru prvi put u sklopu patroliranja", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Tjesnac spada u međunarodne vode.

"Zadaci patrola bili su pokazivanje ruske i kineske državne zastave, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji te čuvanje subjekata pomorskog gospodarstva dviju zemalja", dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!