Ruski istraživački novinar umro nakon pada s balkona

16.04.2018.

15:20

Autor: D.P./Hina

default error photo
Maksim Borodin podlegao je u nedjelju ozljedama u bolnici u Ekaterinburgu u koju je hitno prevezen, pišu ruske novinske agencije.
Istraživački novinar koji je pisao o ruskim plaćenicima u Siriji smrtno je stradao nakon što je pao s balkona svojeg stana, izvijestili su istražitelji, objasnivši da nisu otkrili neobične elemente povezane s njegovom smrću.

Maksim Borodin podlegao je u nedjelju ozljedama u bolnici u Ekaterinburgu u koju je hitno prevezen, pišu ruske novinske agencije. Radio je za list Novi dan i nedavno je otkrio slučaj ruskih plaćenika u Siriji, zaposlenika privatne vojne udruge koja djeluje pod nazivom Grupa Wagner. Redovito je pisao i o korupciji te o organiziranom kriminalu.

"Nema razloga otvarati kriminalističku istragu. Razmatramo nekoliko verzija slučaja, među kojima je i nesreća. Zasad nema nikakvih znakova koji bi upućivali na to da je riječ o zločinu", izvijestilo je lokalno Povjerenstvo za istragu agenciji TASS, odbivši komentirati slučaj za francusku novinsku agenciju AFP.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Desir smatra da je smrt Maksima Borodina "iznimno zabrinjavajuća". Pozivam vlasti da provedu temeljitu i brzu istragu, tvitao je u ponedjeljak Desir. Od pada SSSR-a brojni su ruski novinari ubijeni ili su pretučeni, no naručitelji takvih zločina rijetko su privedeni. Prema podacima Povjerenstva za zaštitu novinara, nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku, od 1992. godine u Rusiji je ubijeno 58 novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!