Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

02.02.2022.

19:53

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

Ruski kanal RT nastavit će emitirati u Njemačkoj unatoč zabrani

Foto: - / Pixabay

Direktorica ruske televizijske postaje RT Margarita Simonian danas je obećala da će RT nastaviti emitirati na njemačkom unatoč zabrani njemačkog regulatora, u kontekstu visokih napetosti između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.


Njemačka odluka "ne znači ništa", komentirala je Simonian na Twitteru, dodajući da njezin kanal, poznat po promicanju stajališta Kremlja u inozemstvu, "neće prestati emitirati u toj zemlji".

Simonian je također ocijenila da je ta mjera kao da ruski regulator zabrani Deutsche Welleu da emitira na svojoj vlastitoj internetskoj stranici, što bi "moglo vrijediti pokušati" s obzirom na to da su ruske vlasti zaprijetile Berlinu odmazdom u slučaju zabrane.

YouTube je već suspendirao RT-ov kanal na njemačkom 16. prosinca kada je otvoren, a emitiranje putem satelita prekinuto je nedugo nakon zahtjeva njemačkih vlasti.

- RT-u je zabranjeno emitiranje na njemačkom na njegovu portalu i mobilnoj aplikaciji jer "nije zatražena niti odobrena" dozvola koju propisuje zakon o medijima, objasnilo je danas njemačko savezno povjerenstvo za medije ZAK.

Moskva smatra da je to "ilegalno" i rezultat političkog pritiska Berlina.

Osnovan 2005. pod imenom Russia Today, kanal RT, koji financira ruska država, emitira na više jezika, među kojima su engleski, francuski, španjolski, njemački i arapski. Smatra ga se propagandnim instrumentom Kremlja i izazvao je kontroverzije u nekoliko zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!