Ruski list Novaja Gazeta ostao bez dozvole za rad

05.09.2022.

12:54

Autor: V.K./HRT/Hina

Novaja Gazeta

Novaja Gazeta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novaja Gazeta, jedan od posljednjih neovisnih listova u Rusiji, ostao je u ponedjeljak bez medijske dozvole čime mu je zapravo zabranjen rad.


Ruski nadzornik medija Roskomnadzor optužio je list da nije dostavio dokumente vezane uz promjenu vlasništva 2006. godine.

Glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje napore da podrži kritičko izvještavanje u Rusiji, rekao je izvan sudnice da je odluka "političko ubojstvo, bez imalo pravne osnove". Najavio je da će novine podnijeti žalbu.

Novine Novaja Gazeta, nepokolebljiv medij ruske medijske scene osnovan 1993. godine sredstvima od Nobelove nagrade za mir pokojnog sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, formirale su se kao vodeći ruski istraživački medij, iako se sloboda tiska u Rusiji postupno gasila.

List je u ožujku prestao izvještavati o ruskoj invaziji nakon što je upozoren na kršenje novog zakona koji nameće strogu cenzuru izvještavanja o sukobu u Ukrajini.

Redakcija lista potom je pokrenula internetski portal u Europi, čije su objave također blokirale ruske vlasti.

Muratov je ostao u Rusiji i u subotu je predvodio pogrebnu povorku Gorbačova, svog financijskog pokrovitelja i prijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!