13:10 / 22.03.2022.

Autor: Hina/I.B.

Ruski Nobelovac donirao medalju kako bi se prikupio novac za ukrajinske izbjeglice

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, rekao je da će donirati svoju Nobelovu medalju kako bi ju se prodalo na aukciji i prikupljeni novac dao ukrajinskim izbjeglicama.

Nova Gazeta, list čiji je on glavni urednik, objavila je početkom ožujka da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeno stajalište vlade s tim u vezi.

- Nova Gazeta i ja odlučili smo donirati Nobelovu medalju za mir Ukrajinskom fondu za izbjeglice, navodi se u članku objavljenom s Muratovim imenom.

- Izbjeglica je već više od 10 milijuna. Pozivam aukcijske kuće da odgovore i stave na aukciju ovu svjetski poznatu medalju, poručio je.

Rusija je 24. ožujka izvršila invaziju na Ukrajinu. To naziva posebnom vojnom operacijom u cilju demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje.

Muratov i njegov list, koji često kritizira Kremlj, poručili su da odmah treba učiniti pet stvari: "Prekinuti borbeno djelovanje, razmijeniti zatvorenike, predati tijela poginulih, omogućiti humanitarne koridore i pomoć i pomoći izbjeglicama".

Muratov, koji je prošle godine Nobelovu nagradu za mir podijelio s Filipinkom Mariom Ressom, posvetio je nagradu šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svojeg rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!