Ruski parlament usvojio zakon kojim se dopušta zatvaranje dopisništava stranih medija

21:33 / 24.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Ruska duma

Ruska duma

Foto: FedotovAnatoly / Shutterstock

Ruski parlament usvojio je u utorak zakon kojim se tužiteljima daje ovlast da zatvore dopnisništva stranih medija u Moskvi, ako je riječ o medijima iz zemlje koja je bila "neprijateljska" prema ruskim medijima, nakon što je zabranjeno djelovanje nekih ruskih držanih medija na Zapadu.

Nacrt zakona, koji je u prvom čitanju usvojila Duma, donji dom ruskog parlamenta, također zabranjuje distribuciju članaka ili drugih materijala iz medija koje je zatvorilo tužiteljstvo. Zakon treba proći još dva čitanja te ga treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik Vladimir Putin.

- U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, masovni mediji postali su instrument utjecaja na informacijsko stanje u društvu, navode zastupnici u obrazloženju zakona. Također se u prijedlogu, koji je vidio Reuters, navodi da "novinar i strani dopisnik mogu izgubiti akreditaciju ako se utvrdi neprijateljsko djelovanje u vidu nametanja ograničenja distribuciji ruskih medija koji djeluju u stranoj zemlji".

Zakon su predložili utjecajni ljudi, među kojima je Andrej Lugovoj protiv kojega su u odsustvu britanski tužitelji podignuli optužnicu 2006. zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka. Lugovoj, bivši KGB-ovac, odbacuje optužbe.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov više je puta kritizirao Zapad zbog zabrane emitiranja Sputnika i RT-a, ruskih državnih medija. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ožujku zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire "lažne" informacije o ruskim oružanim snagama, Zbog toga je dio zapadnih medija povukao svoje novinare iz Rusije, ali je dio, uključujući Reuters, ostao u zemlji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!