Ruski patrijarh papinom izaslaniku: Raditi zajedno na postizanju mira

29.06.2023.

20:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Patrijarh Kiril susreo se s Papinim izaslanikom Matteom Zuppijem

Patrijarh Kiril susreo se s Papinim izaslanikom Matteom Zuppijem

Foto: Moscow Patriarchate Press Service / REUTERS

Poglavar utjecajne Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril rekao je u četvrtak izaslaniku pape Franje, Matteu Zuppiju da bi njihove crkve trebale surađivati kako bi spriječile "negativna politička zbivanja i služile miru i pravdi".

Kiril je snažan zagovornik odluke predsjednika Vladimira Putina da pošalje snage u Ukrajinu, dok je papa Franjo više puta pozivao na prekid sukoba koji je razorio ukrajinska sela i gradove, usmrtio desetke tisuća ljudi i protjerao milijune iz njihovih domova.

- Mislim da danas... Crkve mogu zajedničkim naporima spriječiti negativan razvoj političkih zbivanja i služiti miru i pravdi, rekao je Kiril izaslaniku, kardinalu Matteu Zuppiju. Vrlo je važno da u ovim teškim vremenima kršćanske zajednice na Istoku i Zapadu sudjeluju u tom procesu pomirenja, dodao je patrijarh.

Drugog dana svog posjeta Moskvi, Zuppi je naglasio da je papa Franjo žarko želio čuti Kirilov stav o situaciji u Ukrajini.

Zuppi je ranije razgovarao s ruskom povjerenicom za prava djece Mariom Lvova-Belovom o humanitarnim pitanjima i zaštiti ljudskih prava vezano uz sukob u Ukrajini.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u ožujku je izdao nalog za uhićenje Lvove-Belove i Putina. Optužio ih je za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine. Moskva je na to odgovorila da su nalozi pravno ništavni pošto Rusija nije članica ICC-a i odbacila je optužbe za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Rusija nije prikrila program pod kojim je dovela tisuće ukrajinske djece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu akciju zaštite siročadi i djece ostavljene u ratnom području.

Zuppi je u srijedu razgovarao s Putinovim savjetnikom Jurijem Ušakovim. Vatikan je objavio da su razgovori dobro prošli.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da Kremlj "snažno cijeni napore i inicijative Vatikana da se pronađe mirno rješenje za ukrajinsku krizu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!