Ruski pokušaj u VS UN-a o pomoći Ukrajini nije uspio

24.03.2022.

07:30

Autor: V.K./HRT/Hina

Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a

Foto: Mike Segar / REUTERS

Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasovale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.


- Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu, rekla je britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward vijeću nakon glasovanja.

Rusija poriče napad na civile. Za prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država. Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili "iz političkih razloga".

Objašnjavajući kinesko glasovanje za, veleposlanik Zhang Jun rekao je da Peking ima "snažna očekivanja" da bi trebao postojati trenutni prekid vatre, ali da bi Vijeće trebalo "također pozitivno, pragmatično odgovoriti na humanitarnu krizu" i na konstruktivan način.

Kina je prošlog mjeseca bila suzdržana u glasovanju u Vijeću sigurnosti o nacrtu rezolucije koja bi osudila invaziju Moskve na Ukrajinu 24. veljače, potez koji su zapadne zemlje smatrale pobjedom jer su pokazale izolaciju Rusije. Rusija je stavila veto na rezoluciju.

Moskva je prošlog petka odustala od planiranog glasovanja u Vijeću o nacrtu rezolucije o pomoći nakon što je optužila zapadne zemlje za kampanju "pritiska bez presedana" protiv te mjere. Sjedinjene Države odbacile su optužbe Rusije.

- Samo Rusija je kriva za rat u Ukrajini, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield Vijeću u srijedu.

- Neiskreni napori Rusije da negira istinu o svojim postupcima i dalje će propadati, naglasila je.

Diplomatska svađa eskalira otkako je Rusija pokrenula, kako kaže, "specijalnu vojnu operaciju", za koju se kaže da ima za cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture.

Šef UN-a Antonio Guterres osudio je ruski "apsurdni rat".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!