Ruski strateški bombarderi letjeli blizu Japana, dok je premijer u Ukrajini

21.03.2023.

12:28

Autor: Hina/D.M.

Zrakoplov Tupoljev Tu-95MS, arhivska fotografija

Zrakoplov Tupoljev Tu-95MS, arhivska fotografija

Foto: Rusko ministarstvo obrane / Reuters

Dva ruska strateška bombardera letjela su nad Japanskim morem dulje od sedam sati, reklo je rusko ministarstvo obrane u utorak u priopćenju objavljenom kad je japanski premijer počeo posjet Ukrajini.

Zrakoplovi Tupoljev Tu-95MS osposobljeni su za nošenje nuklearnog oružja, a Moskva ih redovito šalje u letove nad međunarodnim vodama u Artiku, Sjevernom Atlantiku i Tihom oceanu da pokaže svoju snagu.

Čini se da je vrijeme zadnjeg leta pomnije odabrano nego inače, jer je japanski premijer Fumio Kishida u utorak u Kijevu da pokaže solidarnost s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ratu protiv Rusije. Japanska nacionalna televizija NHK pokazala je Kishidu kako se ukrcava na vlak u poljskome gradu Przemyslu blizu ukrajinske granice.

Rusija je objavila da su strateški bombarderi obavili "planirani let", u pratnji borbenih aviona. Let je izveden potpuno u skladu s međunarodnim pravom i iznad neutralnih voda, priopćilo je ministarstvo. U veljači su snage sjevernoameričke protuzračne obrane poslane da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru blizu Aljaske.

Kishida boravi u Ukrajini u isto vrijeme kad je kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Rusiji. 

Jedini čelnik članice G7 koji dosad nije bio u Kijevu


Japan, koji i sam ima teritorijalni spor s Moskvom zbog otoka u sjevernom Tihom oceanu koji datira iz doba Drugoga svjetskog rata, ključni je azijski saveznik SAD-a i član skupine sedam bogatih demokracija te se pridružio sankcijama protiv Rusije.

Kishidino putovanje dolazi uoči samita skupine G7 u Hirošimi u svibnju. Kishida je jedini čelnik neke države iz skupine G7 koji dosad nije bio u Kijevu. Kao odgovor na dolazak japanskog premijera u Kijev, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dva ruska strateška bombardera sedam sati nadlijetala Japansko more.

Njegov posjet je zbog sigurnosnih razloga držan u tajnosti do posljednje minute. Televizija NHK je prikazala kako Kishida razgovara s ukrajinskim dužnosnicima po dolasku u Kijev kamo je doputovao vlakom iz poljskog graničnog grada Przemisla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!