Ruski sud produljio istražni zatvor američkom novinaru Gershkovichu do studenog

24.08.2023.

20:12

Autor: P.F./Hina/HRT

Evan Gershkovich

Evan Gershkovich

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Ruski sud produljio je američkom novinaru Evanu Gershkovichu istražni pritvor do studenog, izvijestio je Interfax, zbog optužbi za špijunažu što novinar poriče.

Moskovski sud produljio je pritvor novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu s 30. kolovoza na 30. studenog. Novinar je bio nazočan na ročištu.

Gershkovich je uhićen 29. ožujka u gradu Jekaterinburgu pod optužbama za špijunažu za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Wall Street Journal odlučno je odbacio optužbe protiv svog novinara, a SAD je optužio  Rusiju za talačku diplomaciju u vrijeme kada su bilateralni odnosi na najnižoj razini u više od 60 godina zbog akcija Moskve u Ukrajini.

Sigurnosna služba FSB-a rekla je da je Gershkovich prikupljao podatke o ruskoj obrambenoj tvrtki koji su državna tajna. Kremlj je rekao da je uhvaćen na djelu, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Bijela kuća nazvala je optužbe smiješnima, a predsjednik Joe Biden rekao je da je Gershkovichovo pritvaranje potpuno nezakonito.

Nije još određen datum početka suđenja. Gershkovichu su dosad odbijene dvije žalbe.

Rusija je rekla da se bilo kakva razmjena zarobljenika može razmatrati tek nakon sudske presude i to preko posebnog kanala kojim upravljaju sigurnosne službe.

Rusija je u prošlosti već pristajala na razmjene poznatih zatvorenika. Posljednji put je to učinila u prosincu 2022. kada je razmijenila Brittney Griner, američku košarkašku zvijezdu osuđenu za kazneno djelo posjedovanja droge u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!