17:26 / 20.05.2021.

Autor: Hina

Ruski veleposlanik: G7 igra opasnu igru

Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Londonu

Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Londonu

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Skupina G7 igra "opasnu igru" agresivnim i neutemeljenim kritiziranjem Kremlja jer time Rusiju gura bliže Kini, ocijenio je u četvrtak ruski veleposlanik u Londonu Andrej Kelin.


Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta kritizirali su ovaj mjesec i Kinu i Rusiju, prikazujući Kremlj kao zlonamjeran, a Peking kao nasilnika, ali te riječi nisu popratili konkretni koraci osim izražavanja potpore Tajvanu i Ukrajini.


Skupina G7 je u priopćenju poručila da Rusija ima destabilizirajući utjecaj u svijetu zbog aneksije Krima 2014., gomilanja snaga na granici s Ukrajinom i miješanja u unutarnja pitanja drugih zemalja.


Kelin je rekao da su kritike skupine G7 pristrane, konfrontacijske, da im nedostaje supstance i da raspiruju protuzapadne osjećaje među Rusima, te da takvim agresivnim stajalištem prema Rusiji i Kini gura dvije sile jednu prema drugoj.


- To je opasna igra, rekao je Kelin (64). Rusija i Kina imaju golem potencijal na različitim područjima, u ekonomiji, tehnologiji, vojnim kapacitetima, politici, potencijal koji je raširen po cijelom svijetu, dodao je.


- Nismo saveznici s Kinom, no guranjem Rusije i Kine približava nas se Kini, u tom smo smislu sve više ujedinjeni protiv izazova koji dolaze sa Zapada, kazao je.


Rusija, najveća zemlja na svijetu po teritoriju, niječe da se miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja i tvrdi da Zapadom vlada proturuska histerija.


Kina, drugo svjetsko gospodarstvo, poručuje da je Zapad nasilnik i da njegovi lideri imaju post-imperijalni mentalni sklop zbog kojeg misle da se mogu ponašati kao svjetski policajci.


Summit G7 od 11. do 13. llipnja


Čelnici skupine G7 okupit će se na samitu u St Ivesu, na jugu Engleske, od 11. do 13. lipnja. Rusija će vjerojatno biti na dnevnom redu.


Kelin je rekao da će se Rusija ponašati u skladu sa svojim geopolitičkim interesima i da je, ako postoje pitanja o kojima treba razgovarati, dijalog najbolji način.

- Ali G7 preferira megafonsku diplomaciju, rekao je. To je klub koji izražava određena mišljenja o različitim temama, ali nema osnove da bi sudio drugim zemljama o stanju demokracije, dodaje.


Na pitanje u vezi  s kritikama skupine G7 o poštivanju ljudskih prava u Rusiji, Kelin je rekao da bi SAD i Britanija trebali posvetiti više pozornosti stanju u kojem se nalazi njihova vlastita demokracija zbog napada na Kapitol i rasnih pitanja u Britaniji.


- Pogledajte sebe u toj situaciji - ali oni to ne žele", rekao je. Nitko im ne daje pravo da sude o drugima, posebice kad je riječ o stanju demokracije, dodao je.


Rusija je primljena u G7 1997. za vrijeme bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, koji je tada postao G8, ali joj je članstvo suspendirano 2014. zbog aneksije Krima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!