Ruski veleposlanik u BiH optužio šefa delegacije EU za provokaciju

09.03.2022.

14:11

Autor: V.G./Hina/HRT

Ruska zastava

Ruska zastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov oštro je u srijedu optužio šefa delegacije EU u toj zemlji Johanna Sattlera za provokaciju jer je u jednom govoru kojega je održao dan ranije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu. 

Ruski je veleposlanik u utorak demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave distrikta Brčko, u kojoj je sudjelovala većina predstavnika diplomatskog zbora u BiH, a to je učinio nakon što je veleposlanik EU Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija.

Sattler je tada kazao kako je Putinov napad sramotni čin agresije kojega demokratski svijet najoštrije osuđuje.

U izjavi iz ruskog veleposlanstva objavljenoj u srijedu stoji kako kako su bili revoltirani tim istupom kojim je, kako tvrde, zlorabljen povod za okupljanje odnosno obilježavanje 22. obljetnice uspostave distrikta na području Brčkog.

- Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler je u svom govoru tijekom svečane akademije u neprihvatljivim i provokativnim formulacijama sebi dopustio izjave koji nemaju nikakve veze sa spomenutom temom, stoji u reakciji uz pojašnjenje kako je Kalabuhov stoga morao napustiti svečanost.

Sattler je tijekom obilježavanja obljetnice uspostave distrikta Brčko istaknuo kako je EU uložila značajan novac u gospodarsku obnovu tog dijela BiH, a samo u rekonstrukciju luke na Savi u tom gradu, koja je upravo završena, uloženo je više od tri milijuna eura.

Iz fondova EU obnavlja se i željeznička mreža koja vodi do luke, a ove je godine planirana i obnova cestovnog mosta koji Brčko povezuje s Gunjom u Hrvatskoj pa je cilj da jedina bosanskohergovačka riječna luka ponovo postane važno komercijalno čvorište kakvo je bila prije rata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!