Ruski vojni savjetnici ostaju u Srednjoafričkoj Republici

28.06.2023.

21:15

Autor: Hina/HRT/R.S.

Vojna suradnja

Vojna suradnja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija planira nastaviti vojnu suradnju sa Srednjoafričkom Republikom (CAR), priopćio je Kremlj.

Američko državno tajništvo priopćilo je u utorak da je uvelo sankcije protiv nekoliko organizacija u Srednjoafričkoj Republici zbog njihove povezanosti s plaćeničkom skupinom Wagner.

Reagirajući na objavu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska država nema nikakve veze s poslovima Wagnerove vojske u toj zemlji, izvijestili su ruski državni mediji.

Rusija surađuje sa Srednjoafričkom Republikom u državnim poslovima, kazao je Peskov. S druge strane, Wagnerova grupa tamo je vodila "nezavisan posao" s kojim ruska država nije imala veze, rekao je.

Plaćenička vojska, ozloglašena po svojoj brutalnosti, raspoređena je u Libiji, Siriji, Ukrajini i Africi. Optužena je za kršenje međunarodnog prava i kršenje ljudskih prava.

Budućnost Wagnera i njegovog osnivača, Jevgenija Prigožina, neizvjesna je, nakon pobune tijekom vikenda u kojoj su Wagnerove trupe okupirale južni ruski grad Rostov-na-Donu i zatim krenule prema Moskvi. Plaćenici su stigli 200-tinjak kilometara od ruske prijestolnice Moskve prije nego što su iznenada odustali. Wagnerov šef Prigožin sada je u Bjelorusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!