Vrhovni sud Rusije odbacio žalbu Navaljnog jer mu zatvor ne dopušta pisati

22.06.2023.

20:04

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ruski vrhovni sud odbacio Navaljnijevu žalbu

Ruski vrhovni sud odbacio Navaljnijevu žalbu

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Ruski vrhovni sud danas je odbacio žalbu pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji se žalio jer mu zatvor nije dao opremu za pisanje, prenosi ruski neovisni portal Mediazona. 

Navaljni, najistaknutiji pripadnik ruske oporbe, služi 11 i pol godina dugu zatvorsku kaznu zbog navodne prijevare i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene kako bi ga se ušutkalo. Sudi mu se za još niz kaznenih djela zbog čega bi u zatvoru mogao ostati još nekoliko desetljeća.

Bivši odvjetnik većinom je u samici u zatvoru IK-6 u Melekovu, mjestu 235 kilometara istočno od Moskve.

Navaljni se vrhovnom sudu žalio smatrajući da vlasti nisu smjele odbiti mu dati kemijsku olovku i papir, što je pravo svih pritvorenika.

Ne tražim dodatnu hranu. Ne tražim božićnu jelku za svoju ćeliju. Govorimo o temeljnom ljudskom pravu za kemijskom olovkom i komadom papira kako bi napisao pismo ili žalbu sudu, prenosi Mediazona Navaljnijeve riječi.

Njegova žalba prošla je kroz niz nižih sudova da bi ju u konačnici odbacio i onaj najviši. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!