12:10 / 20.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Ruski zastupnik zaprijetio Moldaviji zbog zabrane ruskih ratnih simbola

Duma

Duma

Foto: Sputnik/Grigory Sysoev / Reuters

Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja u srijedu dpa.


Početkom tjedna Kišinjev je zabranio simbole "Z" i "V" koji predstavljaju potporu ruskim trupama koje ratuju u Ukrajini te također lentu Svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će nezina zemlja završiti na "smetlištu povijesti".

- Trebala bi biti malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njezini simboli, posebice imajući u vidu da Kišinjev ne može platiti ruski plin, rekao je Puškov.

Moldavija je uvelike ovisna o ruskom plinu.

Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na "smetlištu povijesti"

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunjske, traži članstvo u EU, ali je 9. ožujka objavila da ne želi članstvo u NATO savezu, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Kišnijev je Ukrajini uputio humanitarnu pomoć, ali se suzdržao od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!