Ruski znanstvenici modificirali Sputnjik V za upotrebu protiv delta-varijante

17:00 / 19.08.2021.

Autor: I.B./Hina

Mađarska odobrila Sputnjik V

Mađarska odobrila Sputnjik V

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Ruski istraživači objavili su da su modificirali cjepivo protiv koronavirusa Sputnjik V, koje se upotrebljava više od godinu dana, za cijepljenje protiv zaraznije delta-varijante.

- Cjepivo koje smo modificirali već je u hladnjaku, rekao je agenciji Interfax ravnatelj Instituta "Gamaleja" Aleksander Ginzburg. Dodao je da je još prerano govoriti o stupnju njegove učinkovitosti.

I ostali proizvođači u svijetu već rade na izmjenama svojih cjepiva kako bi bila što učinkovitija protiv delta-varijante.

Istodobno se Ginzburg zalaže za upotrebu cjepiva pod nazivom Sputnjik light kao "booster" cjepiva za one koji su dvaput primili pripravak BioNTecha i Pfizera.

Rusija je dosad razvila ukupno četiri cjepiva protiv koronavirusa i radi na petom, tvrde tamošnje vlasti.

Sputnjik V, koji je odobren u oko 70 zemalja, plasiran je i upotrebljava se na međunarodnom tržištu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško kaže da stopa učinkovitosti Sputnjika V iznosi 83 posto kada je posrijedi zaraza delta-varijantom koronavirusa.

Rusija se, poput brojnih zemalja u svijetu, trenutačno bori s delta-varijantom. Ondje se svakodnevno evidentira oko 800 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a.

Prema službenim podacima, dosad je u Rusiji cijepljeno 41,5 milijuna ljudi ili 28,4 posto stanovništva, od čega 33,5 milijuna dvaput, što znači potpuno 22,9 posto.


EU još radi na odobrenju za Sputnjik V i više je puta kritizirao Rusiju jer ne daje dovoljno podataka koji bi pridonijeli odobrenju tog cjepiva na razini Unije.

Članica EU-a Mađarska već dulje upotrebljava Sputnjik na temelju nacionalnog odobrenja. U Njemačkoj se cijepljenje Sputnjikom ne priznaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!