Ruski zrakoplovi pojačali napade na pobunjeničke gradove u Siriji

08:14 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Foto: twitter Antiwar.com

Foto: twitter Antiwar.com

Foto: - / -

Ujedinjeni narodi i humanitarni radnici upozoravaju na katastrofu u slučaju ako se borbe približe najgušće naseljenim dijelovima pokrajine, gdje živi dva do tri milijuna ljudi.
Ruski zrakoplovi sinoć su intenzivirali napade na gradove koje drže pobunjenici u sirijskoj sjevernoj pokrajini Idlib, dan nakon što su pobunjenici oborili ruski borbeni zrakoplov te ubili pilota.

Izvori iz civilne zaštite tvrde da su zračni napadi pogodili mjesta Maasran i Kafr Nubl, kao i gradove Saraqeb, Maarat al Numan te glavni grad istoimene pokrajine Idlib. Spasioci koji pretražuju ruševine prijavili su nekoliko smrtnih slučajeva te na desetine ozlijeđenih građana.

U Maarat al Numanu je pogođena bolnica, a prema iskazima svjedoka i stanovnika, najmanje pet ljudi je poginulo u drugom napadu koji je pogodio stambenu zgradu u Kafr Nublu.

Videozapis koji su snimili spasioci prikazuje malu djecu na ležajevima izvan pogođene bolnice, dok se ostali spasioci bore s gašenjem požara.

U glavnom gradu Idlibu, prema navodima jednog svjedoka, srušena je peterokatnica, pri čemu se strahuje da je poginulo najmanje 15 osoba.

U prosincu je sirijska vojska, podržana iranskim milicijama i ruskim zrakoplovstvom, pokrenula veliku ofenzivu osvajanja teritorija pokrajine Idlib, posljednje i najgušće naseljene pokrajine koja je još uvijek uglavnom pod kontrolom oporbenih skupina.

Sirijci koji se suprotstavljaju Asadu smatraju Rusiju agresorskom silom te je optužuju za smrt tisuća civila, od 2015. godine kada se službena Moskva pridružila ratu na strani sirijske vlade u Damasku. Rusko ministarstvo obrane pak opovrgava postojanje civilnih meta, tvrdeći da cilja samo islamističke militante u Siriji.

Ujedinjeni narodi i humanitarni radnici upozoravaju na katastrofu u slučaju ako se borbe približe najgušće naseljenim dijelovima pokrajine, gdje živi dva do tri milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!