Rusko veleposlanstvo u BiH: SAD priprema BiH scenarij sličan ukrajinskom

27.02.2022.

17:02

Autor: HRT/Hina

Rusko veleposlanstvo u BiH: SAD priprema BiH scenarij nalik ukrajinskom

Rusko veleposlanstvo u BiH: SAD priprema BiH scenarij nalik ukrajinskom

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Rusko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini na svom službenom profilu na Facebooku ustvrdilo je da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužilo SAD da destabilizira BiH i priprema za nju scenarij sličan ukrajinskom i da pokušava "uništiti Ruse na genskoj razini".

Rusko veleposlanstvo uobičajeno funkcionira postavljajući priopćenja na svojoj mrežnoj stranici, no u nedjelju je na Facebook profilu s njihovim logom osvanula objava u kojoj se pokušava obračunati s porukom koja je u subotu objavljena na Instagramu veleposlanstva SAD-a. U toj američkoj objavi su citirani ruski dužnosnici koji prije agresije na Ukrajinu tvrde da napada neće biti i da Zapad širi lažnu propagandu kada na to upozorava.

"Lagali su", zaključak je poruke u kojoj su citirane obmanjujuće izjave osoba poput šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova i Anatolija Antonova, ruskog veleposlanika u Washingtonu.

Objava te poruke silno je razljutila ruske diplomate u Sarajevu te su odgovorili ponovno zanijekavši da je u tijeku invazija na Ukrajinu.

- Kao i obično, lažu sami Amerikanci. Jer nema invazije. Umjesto toga postoji specijalna vojna operacija radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, ponovili su na Facebooku poruku iz Putinova propagandnog govora kojim je on opravdavao napad Rusije na Ukrajinu.

Na FB stranici ruskog veleposlanstva optužuje se Amerikance da su oni militarizirali Ukrajinu "pumpajući kriminalne bande oružjem".

Rusko veleposlanstvo uvrstilo je i bizarne optužbe da je SAD "natrpao Ukrajinu biolaboratorijima, koji su vrlo vjerojatno korišteni za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genskoj razini".

Ne navode gdje se nalaze ti navodni laboratoriji i što se u njima zbiva.

Rusko veleposlanstvo u BiH u svojim je objavama neizravno sugeriralo i to da SAD zapravo priprema za BiH scenarij sličan ukrajinskom te da zapravo potkopava EU kao strateškog rivala.

- Upravo je Washington taj koji zapravo ometa dijalog unutar BiH, postavlja konstitutivne narode jedne protiv drugih i protivi se ukidanju anakronog vanjskog protektorata koji predstavlja Ured visokog predstavnika. U isto vrijeme on takvu Bosnu i Hercegovinu 'pažljivo' gura u Europsku uniju kako bi je, poput Kosova, iskoristio kao 'fitilj' protiv svog geopolitičkog protivnika odnosno EU-a. To je istina, iako u svjetlu trenutne imaginarne solidarnosti između Amerike i Europe 'u ukrajinskom slučaju' takva izjava može izgledati pretjerano. Ali doći će trenutak istine, poruka je iz ruskog veleposlanstva.

SAD "nije dokazani prijatelj, već iskusni predator, koji će, inače, bez oklijevanja prepustiti svog saveznika sudbini ako mu se prikliješti rep", navodi se u zaključku objave američkog veleposlanstva na Facebooku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!