Rusko veleposlanstvo zbog Ukrajine prijeti BiH: Vi ste nam neprijatelji

24.08.2023.

12:26

Autor: Hina/HRT/A.V.

Rusko veleposlanstvo zbog Ukrajine prijeti BiH: Vi ste nam neprijatelji

Rusko veleposlanstvo zbog Ukrajine prijeti BiH: Vi ste nam neprijatelji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusko veleposlanstvo u BiH uputilo je otvorenu prijetnju toj zemlji zbog potpore koju pruža Ukrajini uz konstataciju kako odlazak članova Predsjedništva BiH u Kijev smatra činom neprijateljstva prema Rusiji.

Iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su optužbama zbog činjenice da su predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali u službeni posjet Ukrajini i u Kijevu sudjelovali na samitu Krimske platforme koju je ukrajinska diplomacija pokrenula kako bi afirmirala pravo te zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta uključujući tu i Krim koji je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala nakon okupacije 2014. godine.

Komšić je u govoru na samitu u četvrtak iskazao potporu BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je obrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obveza cijelog slobodnog svijeta.

- Sada je vrijeme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova smrt se mora ubrzati, potvrdio je to stajalište Komšić i u govoru kojega je održao na kijevskom trgu Majdan u povodu ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.

- Prisutnost na ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije, stoji u izjavi ruskog veleposlanstva objavljenoj na njihovoj Facebook stranici.

Komšiću i Bećiroviću zamjerili su i to što su u srijedu u Buči odali počast Ukrajincima koje su ruske snage pogubile nakon privremene okupacije tog grada i gdje je ubijeno više od 100 osoba, mahom civila.

Masakr u Buči ruska je diplomacija sada označila kao "kazališnu predstavu" i "inscenirani događaj".

Iz ruskog su veleposlanstva istodobno pozdravili odnos kojega prema Ukrajini zauzimajući proruska stajališta imaju srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik.

- U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da 'Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini' nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje ustava BiH, a samim tim i Daytonskog sporazuma, stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!