Ruskom novinaru Safronovu odbijena konačna žalba na 22 godine zatvora zbog izdaje

02.08.2023.

13:37

Autor: Hina/HRT/A.S.

Policija

Policija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivšem ruskom novinaru Ivanu Safronovu je odbijena konačna žalba na 22 dugu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena radi izdaje, prenosi Reuters. 

Safronov, bivši novinar Kommersanta i Vedomosti koji je kasnije radio kao savjetnik za rusku svemirsku agenciju, uhićen je 2020. pod optužbom da je dijelio povjerljive informacije. 

Osuđen je u rujnu prošle godine, a njegovi pobornici su izrečenu kaznu prozvali drakonskom i pokazateljem da u Rusiji ne postoje medijske slobode. 

Safronova se tereti da je dijelio vojne tajne Češkoj, članici NATO-a, no njegova obrana tvrdi da je presuda osveta za izvještavanje o planovima Rusije za prodaju borbenih zrakoplova Egiptu. 

On je u veljači preseljen u zatvor visoke sigurnosti u sibirskoj regiji Krasnojarsk, pa u srijedu nije bio prisutan na izricanju presude na Vrhovnom sudu u Moskvi. 

U ponedjeljak je žalba odbijena i ruskom oporbenom političaru Vladimiru Kara-Murzi koji je dobio 25 godina zatvorske kazne zbog izdaje i širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama zato što je govorio protiv ruske agresije na Ukrajinu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!