Russia Today gubi bitku protiv zabrane EU, Moskva upozorava na odmazdu

27.07.2022.

13:34

Autor: T.D./HRT/Hina

Russia Today

Russia Today

Foto: urza / Shutterstock

Državna medijska kuća Russia Today izgubila je u srijedu sudsku bitku protiv zabrane koju joj je u ožujku uvela Europska unija zbog navodnog širenja dezinformacija, a Kremlj je zbog toga upozorio na mjere odmazde protiv zapadnih medija.

Drugi najviši europski sud potvrdio je odluku EU-a, donesenu nakon što je Bruxelles optužio medijsku kuću Russia Today za sustavno dezinformiranje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Veliko vijeće Općeg suda odbacuje zahtjev RT France za poništenje akata Vijeća, donesenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitiranje, stoji u objavi Općeg suda sa sjedištem u Luksemburgu.

Suci su podržali slobodu Vijeća čelnika vlada EU-a da poduzme restriktivne mjere u ovoj domeni te su odbacili argumente kuće Russia Today po kojima je zabrana ograničila slobodu izražavanja.

- Ograničenja slobode izražavanja RT France, koja bi spomenute restriktivne mjere mogle imati, proporcionalna su u onoj mjeri u kojoj su prikladna i nužna za ciljeve kojima se teži, pojasnili su suci u odluci.

- Sud smatra i da te mjere ne krše nerazmjerno temeljni sadržaj slobode poslovanja RT Francea s obzirom na to da su privremene i poništive, rekli su.

Kremlj je objavio kako smatra da je odluka suda EU-a "izuzetno negativna" te da će Moskva odgovoriti tako što će poduzeti slične mjere protiv zapadnih medija.

U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Russia Today ne može raditi u Europi, no dodao je da se nada kako će pronaći rupe u zakonu za nastavak emitiranja.

Sankcija EU-a, koja se odnosi na englesku podružnicu RT-a i djelovanje u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, znači da operateri iz EU-a ne mogu emitirati sadržaj RT-a.

Zabrana uključuje i suspenziju RT-ovih licenci i dogovora o autorizaciji te o prijenosu i distribuciji s partnerima iz EU-a.

Russia Today može podnijeti žalbu u pogledu pravnih pitanja Sudu Europske unije, najvišem u EU-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!